Erve Uutiset on Suomen Erillisverkot -konsernin julkaisema verkkomedia. // Erillisverkot Twitterissä

Laajakaista // 14.4.2015

Langatonta laajakaistaa viranomaisille

Kun kriittinen puhe ja lyhytviestit eivät riitä, tarvitaan sukkelasti siirtävää datapalvelua. Erillisverkkojen uusi, teleoperaattoreiden kanssa rakennettu palvelu on maailmassa ainutlaatuinen.

”Viranomaiset haluavat muodostaa poikkeustilanteissa kattavan tilannekuvan tehokkaasti, helposti ja nopeasti. Nykyiset kriittiset puhe- ja lyhytviestipalvelut eivät riitä, vaan tarvitsemme laadukasta laajakaistapalvelua”, Erillisverkkojen kehityspäällikkö Antti Kauppinen kiteyttää viranomaisten langattoman laajakaistapalvelun tarpeen.

Viranomaiskäyttöön tarvittavaa laajakaistaa on kehitetty vuodesta 2010. Kauppinen kertoo esimerkin syksyn 2015 aikana avautuvan palvelun tuomista eduista.

Antti Kauppinen_verkkoon

Antti Kauppinen

 

”Kuvitellaan moniviranomaistilanne, jossa on useita yksiköitä paikalla. Ajoneuvoihin sijoitetuilla videokameroilla välitetään reaaliaikaista videokuvaa johtokeskukseen. Videokuvien avulla tilannekuvan luonti ja tilanteen johtaminen helpottuu.”

Data heti, puhe myöhemmin

Uusi palvelu on suunnattu Virve-verkkoa käyttäville viranomaisille ja muille yhteiskunnan kriittisiä toimintoja ylläpitäville tahoille kuten energiayhtiöille ja teleoperaattoreille. Palvelu tulee virven rinnalle.

”Virve-verkko on elinkaarensa puolivälissä, sitä kehitetään edelleen ja siihen investoidaan jatkuvasti. Verkon käyttöikä jatkuu 2020-luvun loppupuolelle saakka.”

Virven taustalla oleva Tetra-teknologia tarjoaa datapalveluita. Ne ovat kuitenkin teknisesti rajoittuneita, eivätkä vastaa nykyisten laajakaistadatasovellusten kuten karttapalveluiden ja reaaliaikaisen videokuvan tarpeita. Siksi Erillisverkoissa on päädytty uuden palvelun lanseeraukseen.

Puhepalveluiden migraatio LTE-verkkoon tapahtuu vasta 2020-luvulla.

”Tetra-teknologiaa käyttävissä Euroopan maissa on konsensus, että viranomaisten puhepalvelut perustuvat tulevaisuudessa LTE-radioverkkoihin.”

Kaupallisten operaattoreiden kanssa

Uusi langattoman laajakaistan palvelu toteutetaan yhteistyössä kahden kaupallisen teleoperaattorin kanssa, jolloin käytössä on jatkuvasti kaksi radioverkkoa. Toinen verkoista kattaa 2G-, 3G- ja LTE-verkkojen ja toinen LTE450-verkon palvelut.

”Kaksi kumppania takaa meille vikasietoisen ratkaisun kaikissa tilanteissa”, Kauppinen sanoo.

Vikasietoisuus toteutetaan kahdennettuna verkkona, sillä nykyiset priorisointiratkaisut eivät riitä Erillisverkkojen asiakaskunnalle. Niinpä ruuhkatilanteessa tai verkon vikaantuessa dataliikenteen käytössä tulee olla toinen reitti.

”Järjestelmään voidaan tulevaisuudessa liittää myös muiden operaattoreiden verkkoja, satelliittiyhteyksiä, wlan-verkkoja tai muita tiedonsiirtoteknologioita.”

Ainutlaatuinen maailmassa

Monilla viranomaisilla on omina sovelluksina jo nyt käytössä vastaavia palveluita. Uuden verkon on tarkoitus korvata nämä yhtenäisenä ja modernina ratkaisuna.

”Tällä hetkellä Suomessa on jo tuhansia viranomaisten langattomia laajakaistaliittymiä. Tavoitteenamme on päästä nopeasti samaan kokoluokkaan”, Kauppinen sanoo.

Ruuhkatilanteessa tai verkon vikaantuessa
dataliikenteen käytössä tulee olla toinen reitti.

Uusi palvelu ja sitä tukeva verkkoteknologia perustuu monikanavareitittimeen, jota monet viranomaiset jo nyt käyttävät. Radioverkon jälkeen dataliikenne ohjataan operaattorin ja Erillisverkkojen välisen kiinteän suojatun siirtoyhteyden kautta Erillisverkkojen palomuuriin ja palveluihin sekä edelleen asiakkaiden järjestelmiin kuten johtokeskuksiin.

Viranomaiskäyttöön toteutettu vahvan virtuaalioperaattorin lähestymismalliin (strong MVNO) perustuva palveluratkaisu on Antti Kauppisen mukaan ainutlaatuinen maailmassa.

”Perinteisiin virtuaalioperaattoreihin verrattuna meillä on oma kotikeskus, omat sim-kortit ja yhteyspiste. Me omistamme ne ja integroimme toimintamme kumppaneiden radioverkkoon.”

Uusimmat Artikkelit

Kiinnostuitko palvelusta?
asiakaspalvelu@erillisverkot.fi
Asiakaspalvelu // 0800 182 555