Erve Uutiset on Suomen Erillisverkot -konsernin julkaisema verkkomedia. // Erillisverkot Twitterissä

Krivat Tilannekuva // 12.12.2017

Krivat tehostaa myrskyistä toipumista

Vuoden 2015 alusta käynnissä ollut Krivat-palvelualusta on jo liki kolmen vuoden ajan tehostanut verkkoyhtiöiden, teleoperaattorien ja viranomaisten yhteydenpitoa ja tietojen jakamista. Tämän jutun kartasta voit klikata tietoja viimeaikaisten myrskyjen voimasta ja vaikutuksista.

Krivat helpottaa laajoissa suurhäiriötilanteissa kriittisen infrastruktuurin organisaatioiden yhteistyötä ja siten se myös parantaa yhteiskunnan toipumiskykyä. Järjestelmän taustalla oli vuoden 2011 lopussa koettu erittäin tuhoisa Tapani ja Hannu -kaksoismyrsky, joka osoitti kouriintuntuvalla tavalla yhteiskunnan haavoittuvuuden sähkönsyötön loppuessa.

Tapanin kaltaisten laaja-alaisten talvimyrskyjen ohella meillä esiintyy myös vaikeammin ennustettavia voimakkaita kesäisiä rajuilmoja. Ne ilmenevät pienemmällä alueella kuin talvimyrskyt, mutta saavat aikaan rajuakin paikallista tuhoa, jota voimistaa vielä lehdessä olevien puiden herkkyys voimakkaille tuulille.

Tuhovoimaisia myrskyjä 2010-luvulla. Lähde: myrskyvaroitus.com

 

Krivat antaa automaattisen yleiskuvan tiestön kulkukelpoisuudesta, sähköverkkojen häiriöistä ja myös kaupallisten teleoperaattorien ja viranomaisverkko Virven mahdollisista ongelmista. Näin se helpottaa päätöksentekoa ja resurssien priorisointia. Interaktiivinen sääkartta mahdollistaa voimien oikean keskittämisen etukäteen sinne, missä on suurin häiriöriski.

Krivatista ja sen tuottamista hyödyistä on Erve Uutisissakin kirjoitettu tämän tästä. Oheiseen karttaan on sijoitettu myrskyjä, jotka ovat yltäneet ilmatieteilijöiden ylläpitämään epäviralliseen tämän vuosikymmenen ’myrskyjen Hall of Fameen’, ja listattu niiden aiheuttamia tuhoja ja hälytyksiä, joista suurin osa on mainittu Erve Uutistenkin jutuissa.

Kartassa on myös tuoreessa muistissa oleva elokuun 2017 Kiira, joka ei yltänyt samaan tuhovoimaan kuin edelliskesän Rauli, vaikka tuotti paikallisesti pahaa jälkeä. Loppujen lopuksi vähäistä tuhoa tuottaneesta Laina-myrskystä kirjoitimme myös, koska se oli ensimmäinen isompi myrsky Krivatin käynnistämisen jälkeen.

Lue myös:

Kesän 2017 Kiira
Valvomo oli valmis Kiira-myrskyyn

Kesän 2016 Rauli
Sähköt poikki ja puita nurin? Näin varaudutaan kesämyrskyihin

Lokakuun 2015 Valio
Krivat tehostaa pelastuslaitoksen toimintaa

Helmikuun 2015 Laina
Yhteinen tilannekuva auttaa resursoimaan

Talven 2011 Tapani ja Hannu
Krivat kohentaa yhteiskunnan toipumiskykyä

Aihesanat:

Uusimmat Artikkelit

Kiinnostuitko palvelusta?
asiakaspalvelu@erillisverkot.fi
Asiakaspalvelu // 0800 182 555