Erve Uutiset on Suomen Erillisverkot -konsernin julkaisema verkkomedia. // Erillisverkot Twitterissä

Vieraskynä // 18.12.2017

Suomen viranomaisverkko on maailman kärkikastia

Suomen viranomaiset ovat vuosien saatossa jo niin tottuneet Virveen eli viranomaisverkkoon, että sen olemassaoloa ja toimintavarmuutta pidetään jokseenkin itsestäänselvyytenä.

Viranomaisverkkoa käyttävät Virve-puhelimet kuuluvat muun muassa jokaisen poliisin peruskalustoon, jonka kautta jaetaan keikat ja tilannekuvaa päivittäisestä ja tehostetusta poliisitoiminnasta.

Historian saatossa Tetra-teknologiaan perustuvaa viranomaisverkkoa on käytetty myös muiden järjestelmien tukiverkkona. Viranomaisverkkoa käyttävät poliisin lisäksi esimerkiksi Puolustusvoimat, Pelastuslaitokset, Raja, Tulli ja muut turvallisuusviranomaiset sekä huoltovarmuuskriittiset toimijat.

Suomen viranomaisverkon ainutlaatuisuus on kuitenkin asia, jota tulee harvoin ajateltua. Suomen lisäksi samantyylistä verkkoa käyttää muun muassa Viro, jossa viranomaisverkon nimi on Ester. Esimerkiksi muut Pohjoismaat ovat siirtyneet tämän tyyliseen viranomaisverkkojärjestelmään Suomea myöhemmin – Norjan Tetra-teknologiaan perustuvaa verkko on otettu operatiiviseen käyttöön hiljattain.

Vuonna 2017 on käynnistynyt hanke liittää Ruotsin ja Norjan viranomaisverkot Suomen Virveen. Monessa Keski- ja Etelä-Euroopan maassa ei tällaista kaikkien turvallisuusviranomaisten yhteiskäyttöistä verkkoa ole otettu vielä ollenkaan käyttöön, tai se on vasta kokeiluvaiheessa.

Lasse Aapio

Teknologian jatkuvassa ja kiihtyvässä muutoksessa viranomaisverkkoon ja sen toimivuuteen liittyy eräs erittäin ajankohtainen kysymys: Viranomaisverkon tulee toimia ehdottoman varmasti kaikenlaisissa tilanteissa – niin hiljaisempina päivinä kuin yhteiskunnan kannalta kriittisimpinäkin hetkinä. Kansalaisten yleisen järjestyksen ja turvallisuuden kannalta erittäin tärkeää on, että viranomaisten viestintä toimii, myös eri viranomaisten välillä. Viestimistä on siksi hajautettu usealle muullekin verkolle, siltä varalta että tähän asti luotettava viranomaisverkko kaatuisi.

Suomessa poliisi on ollut viranomaisviestinnän edelläkävijä ja sovellusten kehittäjä – niin nyt ja tulevaisuudessa.
Onkin hyvä aina välillä kyseenalaistaa jo olemassa olevia, tuttuja kanavia ja toimintatapoja sekä miettiä mitä tapahtuisi, jos kaikki nykyiset työkalut otettaisiin pois tai ne menisivät epäkuntoon. Tällainen ajatusleikki oli varmasti aikoinaan myös yksi syy, miksi Virve otettiin käyttöön. Viranomaisverkon kun tulee olla irrallaan muista verkoista, jos muut verkot kaatuvat.

Me olemme viranomaisia, joiden tulee varautua kaikenlaisiin skenaarioihin, jotta voimme ylläpitää yhteiskunnan peruspalveluja ja turvallisuutta kriittisimmälläkin hetkellä. Tulevaisuuden ratkaisuissa nämä kaikki edellä esitetyt vaatimukset ovat edelleen voimassa.

Kirjoittaja Lasse Aapio on Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö.

Uusimmat Artikkelit