Erve Uutiset on Suomen Erillisverkot -konsernin julkaisema verkkomedia. // Erillisverkot Twitterissä

Konesali Laitetilat // 21.12.2017

Laitetilan valaistusuudistus parantaa paloturvallisuutta

Erillisverkkojen konesalien kokonaisturvallisuus paranee, kun loisteputket vaihdetaan ledvalaisimiin. Paloturvallisuuden kohentumisen lisäksi uudistus synnyttää laadultaan paremman ja kuluiltaan pienemmän valaistuksen.

Laitesaleissa olevat palvelimet tuottavat lämpöä. Siksi on tärkeää, että valaistus ei osaltaan lisää jäähdytystarvetta.

Monta kärpästä yhdellä iskulla – se kuvaa hyvin Erillisverkkojen laitesuojassa tehtävää valaistusuudistusta. Ledvalaisimiin siirtyminen tuo useita hyötyjä niin tilojen paloturvallisuuden, käytettävyyden kuin ylläpitokulujenkin suhteen.

Jutuntekohetkellä, joulukuussa 2017, käynnissä on uusmaalaisen laitesuojan koko valaistuksen uusiminen. Se jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka. 1970-luvun puolivälissä rakennetun ison suojakiinteistön valaistus on perustunut loisteputkiin, ja vanhat valaisimet ovat tulleet elinkaarensa päähän. Uudistuksessa kiinteistön valaistus päivitetään nykyaikaisiin ledvalaisimiin.

Erillisverkkojen kiinteistöpäällikön Pentti Uusitalon mukaan paloturvallisuuden koheneminen on uudistuksen avainasia. Jo Erillisverkkojen toiminnan luonteen vuoksi turvallisuus on erityisen tärkeä osa yritysvastuuta.

Valaistuksen uusimisella turvallisempia, vastuullisempia ja kustannustehokkaampia konesaleja.

Energiatehokkaat ledit

Tiensä päähän tulleissa loisteputkivalaisimissa on vanhentuneita komponentteja, jotka kuumenevat ja saattavat aiheuttaa tulipaloriskin. Yksittäisten komponenttien kärähtämistä on tapahtunut vuosittain.

Pentti Uusitalo

”Vaikka loisteputki ei edes valaisisi, siinä voi edelleen olla paloriskiä aiheuttava jännite. Samoin vanhojen komponenttien hapertuminen on luonut työturvallisuusriskin loisteputkia vaihdettaessa”, Uusitalo kertoo.

Ledeillä laitetiloihin saadaan nykyistä tasaisempi ja peitoltaan parempi valaistus, mikä helpottaa tiloissa toimimista. Loisteputkiin verrattuna ledejä tarvitaan kappalemääräisesti vähemmän, mikä tuo säästöjä huoltokuluissa. Myös ledien pitkä elinkaari lisää osaltaan kustannustehokkuutta.

”Ledit ovat hyvin energiatehokkaita, joten sähkönkulutuksessa saadaan merkittäviä säästöjä”, Uusitalo sanoo.

”Laitetilan valaistus perustuu tarpeeseen eli valot syttyvät ja sammuvat liiketunnistuksella tai ajastimella, vain käytävissä ja poistumisreiteissä on jatkuvasti päällä oleva kulkuvalaisu. Tarpeen mukaan -käyttö pidentää valaistuksen käyttöikää”, hän jatkaa.

Uudet ledvalaisimet (yllä) eivät kuumene päällä ollessaan yhtä paljon kuin vanhat loisteputket (alla).

 

Uudistus etenee kaikkiin laitetiloihin

Ledeissä on lisäksi se etu, että valaisimet eivät kuumene päällä ollessaan. Laitesaleissa sijaitsevat palvelimet tuottavat lämpöä, ja tiloja pitää sen vuoksi jäähdyttää. Jos valaistus tuottaa lisää lämpöä, jäähdytystarve kasvaa entisestään, mikä taas lisää kuluja.

Uusi valaistus säästää sähköä 10 omakotitalon kulutuksen verran vuodessa.

Uusmaalaisen laitesuojan valaistuksen uudistus on satojen tuhansien eurojen hanke, kun samalla uusitaan muutakin kuin pelkät valaisimet. Uusitalon mukaan kaikki Erillisverkkojen laitesuojat käydään läpi ja valaistuksen uusimista jatketaan tulevaisuudessa muissa laitetiloissa. Itä-Suomessa ja Lahden seudulla sijaitsevien laitetilojen valaistukset on jo uusittu.

Lue lisää:
Erillisverkkojen konesalit testissä
Kallion viileässä turvassa

 

Selvää sähkön säästöä

  • Itä-Suomessa sijaitsevan reilun 3 000 neliön laitesuojan ledvalaisimet tuovat vuositasolla noin 2 000 euron sähkösäästön aikaisempaan valaistukseen verrattuna.
  • Samalla suhteella laskettuna huomattavasti suuremman uusmaalaisen laitesuojan vuotuinen säästö on noin 15 000 euroa. Ledit vähentävät tilan vuotuista sähkönkulutusta noin kymmenen sähkölämmitteisen omakotitalon energiankulutuksen verran.
Kiinnostuitko palvelusta?
asiakaspalvelu@erillisverkot.fi
Asiakaspalvelu // 0800 182 555