Erven Susanna Viljanen: ”Korona-aika on tehnyt meistä tiiviimmän työyhteisön”
Erveläiset turvallisuudentekijät -juttusarjassa asiantuntijamme kertovat työstään ja arjestaan korona-aikana.
Kehityspäällikkö Susanna Viljanen vetää Erillisverkkojen toimistopalvelut-yksikköä, jonka ammattilaisilta muut yksiköt saavat tärkeää tukea ja tausta-apua työhönsä. Hän on mukana myös henkilöstöhallinnon kehittämishankkeissa.
Miten koronakriisi on muuttanut työtäsi?
Oma työni on muuttunut kovastikin juuri koronapandemian aikana – toki osittain myös muista syistä. Aloitin nimittäin huhtikuun alussa uudessa työtehtävässäni kehityspäällikkönä konsernipalveluissa. Olen perehtynyt uuteen työhöni ja tutustunut uusiin työkavereihini täysin etänä.
Palasin kesälomalta toimistolle, mutta siirryimme pian uudestaan etätöihin hallituksen suosituksen mukaisesti. Haluan itsekin olla koronantorjunnassa huolellinen, koska minulla on riskiryhmään kuuluvia perhepiirissä.
Olen sosiaalinen ja nautin ihmisten kohtaamisesta, joten olisin mieluusti toimistolla tapaamassa eri alojen asiantuntijoitamme kasvokkain. Kun siihen ei ole ollut mahdollisuutta, olemme joutuneet luomaan uusia keinoja. En ole tehnyt aiemmin juurikaan etätöitä, joten vallitsevassa tilanteessa on ollut opettelemista ja totuttelemista. On ollut ilo huomata, että työt hoituvat mutkattomasti myös virtuaalisesti ja uusia rutiineja on jo syntynyt.
Täytyy kuitenkin myöntää, että odotan kovasti jo sitä, että voisimme tavata tiimiläistemme kanssa kasvokkain ja pääsisin käymään eri toimipisteissämme. Onneksi sekin aika vielä koittaa.
Miten etätyöskentely on vaikuttanut toimistopalveluihin?
Etätöihin siirtyminen sujui hyvin. Pienistä haasteista olemme selvinneet tiiminä. Kaikki sopeutuivat todella nopeasti, tehtävät on hoidettu siinä missä normaalistikin. Meillä aloitti uusi työntekijä huhtikuussa ja perehdytimme hänetkin uuteen työhön etänä.
Oma työpisteeni sijaitsee Otaniemessä. Tiimiimme kuuluu minun lisäksi neljä henkilöä, joista kolme työskentelee eri puolella Suomea. Päätimme etätöihin siirryttyämme pitää viikoittain yhteispalaverin, jossa käymme läpi menossa olevat ja tulevat työtehtävät. Tiimin sisäisen viestinnän rooli on kasvanut: tiedon pitää liikkua nopeasti ja selkeästi.
Kun toiminta on pyörinyt koko ajan normaalisti, olen samalla itsekin päässyt työhön helposti mukaan. Yksikön talous, sopimukset ja kaikki muukin on tullut vähitellen tutuksi. Samalla olen päässyt tutustumaan paremmin taitaviin osaajiimme.
Mitä oppeja korona-aika on antanut?
Yhteistyö on ollut korona-aikana hyvää. Tiivistä yhteistyötä kannattaa ja pitää kehittää myös jatkossa. Olen ollut täällä töissä kymmenen vuotta ja sinä aikana Erillisverkot on kasvanut noin 90 hengen yhtiöstä isoksi, vajaan 400 hengen organisaatioksi. Mukana on toki eri tytäryhtiöitä, mutta olemme yksi yhteinen Erillisverkot. Kun eri liiketoiminnat ja konsernipalvelut suunnittelevat ja tekevät yhdessä asioita, syntyy uutta hyvää ajattelua.
Hyvä esimerkki tuloksellisesta yhteistyöstä on Erillisverkkojen liiketoimintayksiköiden ja konsernipalveluiden yhteinen noin kymmenen hengen koronaryhmä, joka perustettiin heti kriisin alussa. Meidät, eri alojen asiantuntijat, koottiin yhteen ja kokoonnumme säännöllisesti videoyhteydellä. Pohdimme tiiviisti yhdessä koronaan liittyviä ajankohtaisia asioita ja toimenpiteitä sekä Erillisverkkojen varautumista pandemiaan. Tässä oppii myös itse paljon, koska jokainen tuo porukalle oman tietonsa ja näkökulmansa asiaan. Näin pystymme myös nopeasti reagoimaan tarvittaviin muutoksiin esimerkiksi huolehtimaan turvallisesta työskentelystä tehostelulla siivouksella. Erillisverkot on koko ajan hyvässä valmiudessa.
Mitä olet itse oppinut Erillisverkoissa?
Tulin aluksi Erillisverkkoihin johdon assistentiksi, mutta olen kymmenen vuoden aikana ollut monissa eri tehtävissä. Yrityksen kasvu ja laajentuminen on ollut erittäin mielenkiintoista aikaa, ja olen samalla itse oppinut paljon. Ennen nykyistä työtehtävääni toimin Virve 2.0-hankkeessa kehityspäällikkönä ja vastasin ensimmäisen vaiheen kilpailutuksen koordinoinnista.
Miten rentoudut vapaa-ajallasi?
Pelasin nuorena tennistä ja aloitin sen muutama vuosi sitten uudelleen. Olemme pelanneet myös työporukan kanssa säännöllisesti sählyä, mutta se on jäänyt tietenkin koronan takia pois. Otin tilalle säännölliset metsäkävelyt, koska tarvitsin päivittäisen hengähdystauon korona-ajan eristykseen. Perheemme arkea rytmittää täysin jalkapallo, olemme FC Hongan kannattajia henkeen ja vereen! Molemmat lapseni, sekä 14-vuotias poika että 12-vuotias tyttö, pelaavat ja olen mukana taustajoukoissa ja kuljetuksissa.
Kuka?
Susanna Viljanen, Erillisverkkojen konsernipalvelujen kehityspäällikkö:
- Tulin töihin Erillisverkkoihin syksyllä 2010. Olen ollut useissa eri tehtävissä, kuten esimerkiksi johdon assistenttina ja Virve 2.0 -hankkeen kehityspäällikkönä.
- Aloitin nykyisessä tehtävässäni keväällä juuri koronakriisin puhjettua. Vedän konsernipalvelujen toimistopalvelut-yksikköä, johon kuuluu lisäkseni neljä työntekijää eri puolilla Suomea. Lisäksi olen mukana henkilöstöhallinnon tehtävissä.
- Aiempi työkokemukseni ja koulutukseni on matkailualalta. Olen työskennellyt useissa eri lentoyhtiöissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla yli kymmenen vuotta. Matkailualan lukuisien muutoksien vuoksi päätin kokeilla jotain uutta. Työ Erillisverkoilla on ollut niin mielenkiintoista ja tarjonnut uutta opittavaa, että kymmenen vuotta on mennyt todella nopeasti. Kehittämistyöt ovat vieneet mukanaan, vaikka aluksi tulin ”vain katsomaan”. Loistavat työkaverit ympäri Suomea ovat myös työni ehdoton etu.
Lue lisää:
ERVEN ALEKSI TANSKANEN: ”ILMAN TOIMIVIA OHJELMISTORATKAISUJA PELKÄT LAITTEET EIVÄT VIE PITKÄLLE”
ERVEN MARI FALLSTRÖM: ”VASTUULLISUUS KUULUU MENESTYVÄN YRITYKSEN ARKEEN”
ERVEN ESA WÖRLIN: ”KONESALIMME PALVELEVAT HÄIRIÖITTÄ”
ERVEN HARRI HILDÉN: SEURAAMME TILANNEKUVAA 24/7