Krivat tehostaa myrskyistä toipumista – katso kartalta viimeaikaisten rajuilmojen vaikutukset

Krivat on jo liki kolmen vuoden ajan auttanut verkkoyhtiöiden, teleoperaattorien ja viranomaisten yhteydenpidossa. Jutun kartasta voit klikata tietoja viimeaikaisten myrskyjen voimasta ja vaikutuksista.

Krivat-palvelu helpottaa laajoissa suurhäiriötilanteissa kriittisen infrastruktuurin organisaatioiden yhteistyötä, ja siten se myös parantaa yhteiskunnan toipumiskykyä. Järjestelmän taustalla oli vuoden 2011 lopussa koettu erittäin tuhoisa Tapani ja Hannu -kaksoismyrsky, joka osoitti kouriintuntuvalla tavalla yhteiskunnan haavoittuvuuden sähkönsyötön loppuessa.

Tapanin kaltaisten laaja-alaisten talvimyrskyjen ohella meillä esiintyy myös vaikeammin ennustettavia voimakkaita kesäisiä rajuilmoja. Ne ilmenevät pienemmällä alueella kuin talvimyrskyt, mutta saavat aikaan rajuakin paikallista tuhoa, jota voimistaa vielä lehdessä olevien puiden herkkyys voimakkaille tuulille.

Tuhovoimaisia myrskyjä 2010-luvulla. Lähde: myrskyvaroitus.com

Krivat-palvelu antaa automaattisen yleiskuvan tiestön kulkukelpoisuudesta, sähköverkkojen häiriöistä ja myös kaupallisten teleoperaattorien ja viranomaisverkko Virven mahdollisista ongelmista. Näin se helpottaa päätöksentekoa ja resurssien priorisointia. Interaktiivinen sääkartta mahdollistaa voimien oikean keskittämisen etukäteen sinne, missä on suurin häiriöriski.

Krivatista ja sen tuottamista hyödyistä on Erve Uutisissakin kirjoitettu tämän tästä. Oheiseen karttaan on sijoitettu myrskyjä, jotka ovat yltäneet ilmatieteilijöiden ylläpitämään epäviralliseen tämän vuosikymmenen ’myrskyjen Hall of Fameen’, ja listattu niiden aiheuttamia tuhoja ja hälytyksiä, joista suurin osa on mainittu Erve Uutistenkin jutuissa.

Kartassa on myös tuoreessa muistissa oleva elokuun 2017 Kiira, joka ei yltänyt samaan tuhovoimaan kuin edelliskesän Rauli, vaikka tuotti paikallisesti pahaa jälkeä. Loppujen lopuksi vähäistä tuhoa tuottaneesta Laina-myrskystä kirjoitimme myös, koska se oli ensimmäinen isompi myrsky Krivatin käynnistämisen jälkeen.