Näin suojaudut rajuilmalta

Pelastusalan Keskusjärjestön erityisasiantuntija Mia Kunnaskari antaa turvavinkit vaarallisen myrskyn varalle.

Kun kuumana ja kosteana kesäpäivänä ilma seisoo ja tummia pilviä alkaa kerääntyä kaukaiseen horisonttiin, luvassa on mitä todennäköisimmin ukkosen ryskettä. Rajuilmasta puhutaan silloin, jos kyseessä on nopeasti yli pyyhkäisevä äkillinen ukkosmyrsky.

Kaupungissa sisätiloissa myrsky voi mennä ohi lähes huomaamatta. Sen sijaan ulkoilmakonserteissa, veneillessä, telttaretkellä tai loma-asunnolla henki voi olla vaarassa.

”Viime vuosina myrskyt ovat muuttaneet muotoaan yllättävämpään suuntaan. Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä ja sitä myöten ennakointi- ja sopeutumistarvetta. Esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan rajuilmoihin liittyvät rankkasadetulvat yleistyvät”, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) erityisasiantuntija Mia Kunnaskari sanoo ja neuvoo miten suojaudut rajuilmalta.

Mia Kunnaskari varautuminen rajuilmaan
Mia Kunnaskari kehottaa ulkona liikkujia hakeutumaan sisätiloihin, jos rajuilma yllättää.

 

Tunnista vaaran paikat

Vaaraa aiheuttavat etenkin myrskyn mukanaan tuomat tuulenpuuskat, salamat, rankkasade ja raekuurot.

”Kaatuvat puut ovat erityisen vaarallisia, samoin muut tuulen liikuttamat painavat esineet kuten kattopellit tai muut suurehkot rakenteet sekä irtain omaisuus. Rakeet voivat rikkoa rakenteita tai omaisuutta, liukastaa tienpinnan ja kohdalle osuessaan aiheuttaa vammoja ihmisille tai eläimille”, Kunnaskari toteaa.

Kun vettä sataa suuria määriä, kaivot tai putket voivat vahingoittua veden tulviessa. Vesi saattaa myös liikutella maamassoja. Lisäksi salamointi saattaa vaurioittaa sähköjohtoja ja -laitteita.

Miten varautua rajuilmaan ja sähkökatkoksiin?

Rajuilmaan varautumiseen kuuluvat sähkölaitteiden suojaus ukkosen varalta, irtaimiston suojaus tuulenpuuskilta ja tulvavesien varominen. Ikkunat ja ovet tulee sulkea rajuilman ajaksi.

”Myrskyn aiheuttamaan sähkökatkoon varautuminen kannattaa aina, koska olemme niin monin eri tavoin riippuvaisia sähköstä. Jos sähköt ovat poikki, silloin ei ehkä myös tule vettä. Samoin wc:n käyttö, ruuanlaitto, valaiseminen ja lämpimänä pysyminen vaikeutuvat”, Kunnaskari neuvoo.

Mia Kunnaskari: Myrskyn aiheuttamaan sähkökatkoon varautuminen kannattaa aina, koska olemme niin monin eri tavoin riippuvaisia sähköstä.

Niin kotona kuin mökillä kannattaa olla kunnollinen kotivara: puhdasta vettä, helposti valmistettavaa ruokaa, varasähköä ja hygieniatarvikkeita. Muita huomioitavia asioita ovat henkilökohtaiset lääkkeet, lasten tarvikkeet, kotieläinten ruoka ja suoja.

Materiaalisen varautumisen ohella rajuilmaan varautumiseen kuuluvat toisista huolehtiminen ja hyvä henkinen kantti.

kotivara varautuminen sähkökatkoon

”Ystäville ja tuttaville on hyvä ilmoittaa myrskytilanteesta. Myös lähinaapureiden avuntarve olisi hyvä tarkastaa”, Kunnaskari lisää.

Kun säätiedotuksia seuraa rutiininomaisesti ja ottaa vaaratilanteet vakavasti, rajuilma ei pääse yllättämään.

Jos rajuilma yllättää

Rajuilman yllättäessä tulisi suojautua ja hakeutua mielellään sisätiloihin. Sisätiloissa tulee välttää sähkölaitteiden, vesiputkien ja tulisijojen läheisyyttä. Jos ulkona liikkuvien ei ole mahdollista mennä sisätiloihin, hätäsuojautumispaikkana voi olla turvalliseen paikkaan ajettu auto tai kyykistyminen alavalla maalla sijaitsevan suuren puun lähituntumaan – ei kuitenkaan suoraan puun alle. Mukana olleet polkupyörät ja sateenvarjot tulee jättää kauemmas suojapaikasta.

Vesillä liikkujien kannattaa pyrkiä rantautumaan ja siirtymään välittömästi pois rantaviivan tuntumasta.

Mia Kunnaskari: Ennakointi on arvossaan, siksi myös mökillä ja lomapaikassa on suotavaa suunnitella varautumis-, suojautumis- ja pelastautumistoimenpiteitä.

”Jos olo tuntuu sähköiseltä tai kirjaimellisesti tukka nousee pystyyn, on salamaniskun vaara lähellä. Siinä vaiheessa on hankala alkaa googlata tietoja oikeasta toiminnasta. Ennakointi on arvossaan, siksi myös mökillä ja lomapaikassa on suotavaa suunnitella varautumis-, suojautumis- ja pelastautumistoimenpiteitä”, Kunnaskari tähdentää.

Liikkeelle ei kannata sännätä heti rajuilman jälkeen.

”Jos puita on kaatunut kulkureiteille tai sähkölinjoille, on parempi ilmoittaa vahingoista ja odottaa rauhassa korjaajia. On myös suotavaa antaa työrauha pelastus- ja raivaushenkilöstölle.”

varautuminen sähkökatkoon SPEK

Henki on somepäivitystä tärkeämpi

Hätätilanteessa tärkeintä on olla hätäilemättä. Hätänumeroon 112 soitetaan kiireellisissä ja todellisissa hätätilanteissa, joissa tarvitaan viranomaisten apua. Rajuilman ollessa päällä kannattaa odottaa rauhassa, jos vain voi. Rajuilman jälkeen apua kannattaa hakea kiireellisyystilanteen mukaan.

Luonnonilmiöiden edessä pitää pystyä nöyrtymään ja joustamaan suunnitelmista. Joskus se saattaa tarkoittaa festarilipun käyttämättä jättämistä tai varautumalla myrskyyn totisemmin kuin lataamalla kameran akut.

”Rajuilma on elämyksellinen tapahtuma. Huimat pilvimuodostelmat, taipuvat puut ja myrskyävä järvenselkä houkuttelevat taltioimaan näkymiä, mutta omaa tai toisten henkeä ei ole oikein vaarantaa somepäivityksen takia”, Kunnaskari muistuttaa.