alkuun

“Kansalaisten turvallisuus pystyttävä takaamaan” – Virve 2.0 saa vahvan tuen ylimmältä virkamiesjohdolta

Turun puukotustapauksessa poliisi ehti paikalle minuuteissa. Putinin ja Trumpin tapaamisen turvajärjestelyt hoidettiin kuntoon muutamassa viikossa. Suomalainen viranomaisyhteistyö on maailman huippua, ja viranomaisverkko Virve on sen olennainen osa. Alivaltiosihteeri Päivi Nerg sekä kansliapäälliköt Ilkka Salmi ja Jukka Juusti ovatkin yhtä mieltä, että Virven uusiminen on yksi valtion tärkeimmistä ict-hankkeista.
kansalaisturvallisuus kokonaisturvallisuus kyberturvallisuus

Olipa kyse liikenneonnettomuudesta, tykkylumen aiheuttamasta sähkökatkosta tai kuivan kauden metsäpalosta, tieto kulkee ja apua saadaan paikalle. Suomalaisten pelastus- ja turvallisuustoimijoiden yhteistyö, joka perustuu hyvään organisointiin ja toimivaan viestintään, on ainutlaatuista jopa koko maailman mitassa.

Jukka Juusti

”Esimerkiksi ruotsalaiset kysyvät usein, miten ihmeessä te olette onnistuneet siinä, missä he eivät: takaamaan kriittisten viranomaistoimijoiden toimivan yhteistyön”, puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti sanoo.

Tätä saavutusta ei saa vaarantaa, kun pian aletaan rakentaa uutta viranomaisverkkoa, sanovat keskeisten ministeriöiden ylimmät päättäjät. Rahoitus tulee uuden hallituksen eteen tämän vuoden aikana. Laajakaistavirveksi eli Virve 2.0:ksi nimetty hanke on taloudellisesti mittava investointi.

Päivi Nerg

”Tämän yhteiskunnan kriittisen toiminnon tekniselle päivitykselle täytyy löytyä budjettirahoitus”, sanoo alivaltiosihteeri Päivi Nerg valtiovarainministeriöstä. Erillisverkot toimii valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksessa.

Uutta teknologiaa tarvitaan

Suuronnettomuudessa on välttämätöntä luoda yhteinen tilannekuva, jotta oikeanlaista apua saadaan paikalle mahdollisimman nopeasti. Siihen taas tarvitaan häiriötöntä viestintää. Tarpeeseen ovat tähän asti vastanneet Virve eli viranomaisverkko ja Tuve eli hallinnon turvallisuusverkko.

Nyt teknologia on kehittynyt niin paljon, että vuonna 2002 käyttöön otettu Virve on tulossa elinkaarensa päähän ensi vuosikymmenen loppupuolella. Nykyisessä verkossa välitetään puhetta ja tekstiviestejä, mutta viranomaiset tarvitsevat myös liikkuvaa kuvaa, mikä vaatii toisenlaista teknologiaa ja lisää kapasiteettia. Liikkuvaa kuvaa saadaan esimerkiksi drone-lennokkiin tai pelastuslaitoksen työntekijän kypärään sijoitetusta kamerasta.

Ilkka Salmi

”Nykyaikana myös turvallisuushaasteet ovat osin erilaisia kuin ennen. Kyberhyökkäykset ovat jo arkipäivää, ja tarvitsemme siksikin kriittisten toimijoiden käyttöön uusimman mahdollisen teknologian”, sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi sanoo.

Kyberhyökkäyksillä voidaan horjuttaa yhteiskunnan peruspilareita kuten sähköverkon toimintaa. Turvallisuuskriittiset toiminnot pitää kuitenkin pystyä hoitamaan myös laajan sähkökatkon tai muun poikkeustilanteen aikana.

Ohituskaista kaupalliseen verkkoon

Vuoden 2017 lopulla neuvoteltiin keskeisten ministeriöiden kesken päätös viranomaisverkon uusimisesta: Erillisverkkojen toteuttama tulevaisuuden Virve hyödyntää kaupallisia verkkoja. Turvallisuuskriittiselle tiedolle rakennetaan tavallaan ”ohituskaista” kaupallisen tietoliikenneverkon sisään.

Virve 2.0:n käyttöönotto aloitetaan vuonna 2022. Erillisverkot turvaa nyky-Virven palvelut niin pitkään, että eri toimijat pystyvät siirtymään uuteen teknologiaan hallitusti. Tetra-teknologiaan pohjautuva Virve palvelee viranomaisia ja muita turvallisuustoimijoita vielä pitkään, vähintään vuoteen 2025.

Uuden verkon rakentaminen pelkästään valtiollisten toimijoiden käyttöön ei ole enää nykyisin taloudellisesti eikä teknisesti järkevää. Kaupallisten toimijoiden verkko ulottuu laajalle, ja sitä kehitetään jatkuvasti miljoonien liittymien käytettäväksi.

”Olemme tottuneet luottamaan Erillisverkkoihin, sillä se on globaalistikin arvioituna huipputoimija. Nyt otamme lisäksi käyttöön kaupallisten toimijoiden teknologisen osaamisen ja yhdistämme sen viranomaisten hyvään yhteistyöhön”, alivaltiosihteeri Päivi Nerg sanoo.

”Nyt tehdään ratkaisua, jonka tulee kestää pitkälle tulevaisuuteen. Teknologisesti pitää olla jopa vähän etukenossa, ettei uusi verkko heti vanhene käsiin”, sanoo kansliapäällikkö Ilkka Salmi.

Erillisverkot toteuttaa kaupallisen verkon kilpailutuksen kuluvan vuoden aikana. Ministeriöt ovat jo alkaneet suunnitella siirtymävaiheen työnjakoa ja hankkeen organisointia.

”Useamman toimijan vertailu antaa meille mahdollisuuden minimoida riskit. Sujuva siirtyminen uuteen verkkoon on iso ponnistus, johon tarvitaan hyvää yhteistyötä eri hallinnonalojen kesken – ja sehän meillä Suomessa sujuu. Kansalaisten turvallisuuden takaaminen on valtion ydintehtävä”, kansliapäällikkö Jukka Juusti puolustusministeriöstä sanoo.